Substante cancerigene

     Lista cu substante cancerigene este lunga si se mareste continuu. Cateva din substantele cancerigene ne-au atras atentia prin faptul da sunt des folosite si le consideram in general inofensive.
     Alcool
Un lichid incolor,volatil, inflamabil, produs din fermentarea drojdiei si carbohidratilor. Alcoolul este deseori folosit ca solvent si se gaseste de asemenea in bauturi si in medicina. Ca ingredient in alimente, alcoolul poate cauza vulnerabilitatea organismului in fata carcinogenilor.
     Aluminiul
Un element metalic folosit mai ales la fabricarea componentelor avioanelor dar si la fabricarea antiperspirantilor, antiacizilor si antisepticilor.
    Bentonita
O argila poroasa care creste in volum pe masura ce absoarbe mai multa apa. Bentonita, gasita in general in multe baze cosmetice, poate colmata porii si sufoca pielea.
    Colagen
O proteina fibroasa insolubila care este prea mare pentru a patrunde in piele. Colagenul aflat in majoritatea produselor de ingrijire a pielii este derivat din piele animala. Acest ingredient formeaza un strat subtire care poate sufoca pielea.
    Aldehida formica
Un gaz incolor, toxic, este iritant si carcenigen. Combinata cu apa, aldehida formica este folosita ca dezinfectant, fixativ sau conservant. Aldehida formica se gaseste in multe produse cosmetice si in sisteme conventionale de ingrijire a unghiilor.
    Parfum
De obicei bazat pe petrol. Poate cauza durere de cap, ameteala,urticarie, probleme de respiratie, vomisme, iritaii ale pielii si multiple sensibilitati chimice.
    Glicerina
Un lichid siropos produs chimic prin combinarea apei cu grasimi. Glicerina este folosita ca solvent si plastifiant. Daca umiditatea aerului nu depaseste 65%, glicerina atrage umiditatea pielii din straturile inferioare si o tine la suprafata, fapt ce usuca pielea din interior catre exterior.
    Imidazolidinil
Aceste aldehide formice pot cauza usoare dureri, alergii,depresii, dureri de cap, dureri de piept, oboseala cronica, ameteli, insomnie si astm. Poate slabi sistemul imunitar si poate cauza chiar cancerul. Se gaseste in produsele pentru piele, corp, par, antiperspiranti si lac de unghii.
    Caolin
O argila fina folosita in prelucrarea portelanului. Ca si bentonita, caolinul sufoca si subtiaza pielea.
    Lanolina
O substanta grasa extrasa din lana, des folosita in prepararea cosmeticelor si lotiunilor. Lanolina este un sensibilizator obisnuit pielii ce poate cauza reactii alergice ca eruptii ale pielii.
    Metil, propil, butil si etil paraben
Sunt folosite pentru prelungirea duratei de conservare a unui produs si pentru a impiedica dezvoltarea microbiana. Foarte toxic. Poate cauza eruptii sau alte reactii alergice.
    Glicol propilena
O forma cosmetica de ulei mineral. In produsele pentru par si piele glicolul propilena actioneaza ca humecent, care este o substanta ce irita pielea si poate cauza anormalitati ficatului si rinichilor.
    Sulfat lauric de sodium (SLS)
Sls este bine cunoscut in comunitatea stiintifica ca un iritant al pielii obisnuit. Este usor absorbit si retinut in ochi, creier, inima si ficat, fapt ce poate avea drept consecinta efecte negative pe termen lung. SLS poate intarzia vindecarea, poate cauza cataracte la adulti si poate impiedica dezvoltarea normala a ochilor la copii.
    Talc
Un mineral moale, de culoare gri-verde, este folosit in unele produse de igiena personala sau cosmetice. Inhalarea de talc poate fi toxica intrucat aceasta substanta este considerata un potential carcinogen.