Isorel

    Īn Germania si Austria, īn ultimii 20 de ani se īncearca un nou tratament, bazat pe extracte de vāsc – ISOREL (ISKADOR, VYSOREL). Preparatul se gaseste sub 3 forme:
     -Isorel A Viscum album Abietis (brad)
     -Isorel M Viscum album Mali (mar)
     -Isorel P Viscun album Pini (pin).
     Proprietatile curative ale vāscului sunt cunoscute de multa vreme, acesta fiind īncercat si īn tratamentul altor boli (epilepsie, sterilitate, etc.). Īn anul 1920 Rudolf Steiner propune utilizarea acestui preparat īn tratamentul cancerului, īnsa studiile au fost reluate cu mai multa insistenta dupa 1980.
     Efectele Isorel-ului sunt imunomodularea, imunostimularea si citotoxicitatea tumorala. Aceste doua(trei) efecte nu se gasesc īmpreuna la nici un alt preparat antitumoral; dimpotriva, este cunoscuta imunosupresia data de citostatice.
     Un alt avantaj este reprezentat de lipsa reactiilor adverse serioase. Contraindicatiile sunt:
     -hipersensibilitatea la preparatele de vāsc, fiind de preferat efectuarea unei desensibilizari prin dilutii succesive pentru evitarea unor reactii de hipersensibilizare la aceste preparate
     -hipertiroiditatea, sarcina si perioada de lactatie.
     Citotoxicitatea directa, dovedita īn studiile experimentale, se bazeaza probabil pe proprietatea Isorel-ului de a scadea specific sinteza de GAG (acid hialuronic) si proteoglicani acizi, substante prezente īn cantitate mare īn tesuturile tumorale.
     Imunomodularea pare a fi datorata celor 3 componente esentiale ale vāscului: vāscotoxinele (proteine ce elibereaza un factor activator al macrofagelor), polizaharidele si mai ales lectinele (glicoproteine), considerate elementul central al eficacitatii extractului de vāsc.
     Acestea din urma, pe lānga efectul citotoxic direct, intervin īn transmiterea intercelulara a informatiei si īn eliberarea de citokine (interleukine, factor necrozant tumoral).

     Spectrul de administrare a Isorel-ului cuprinde majoritatea cancerelor, dar statisticile recente arata o utilizare mai larga īn cancerul de sān (60%), de ovar (15%) si bronho-pulmonar (10%).
     Īn cancerul de sān, la 80% dintre paciente s-a remarcat o crestere semnificativa a supravietuirii, fie ca a fost utilizat ca singur tratament, sau asociat cu chimio si/sau radioterapie postoperatorie.
     Īn cancerul bronho-pulmonar s-au obtinut de asemenea rezultate superioare celor obtinute folosind tratament oncologic clasic, iar īn unele cazuri s-a obtinut chiar remisiunea totala (!) a unor tumori considerate inoperabile. Un studiu efectuat de un grup de cercetatori din Cluj a aratat rolul protector al Isorel-ului īn aparitia cancerului bronho- pulmonar dupa instilarea intratraheala de azbest criolit la sobolani Wistar, rezultate expuse la Al II-lea Congres Asupra Cancerului Bronho-Pulmonar, tinut la Creta, īn noiembrie 1996.
     Rezultate surprinzatoare au fost obtinute īn tumorile SNC, desi initial s-a crezut ca Isorel-ul nu trece prin bariera hemato-encefalica.
     Au fost raportate remisiuni totale, dupa tratamentul cu Isorel īn perfuzie i.v., īn cazuri de tumori de laringe si metastaze osoase. Isorel-ul poate fi o speranta pentru cazurile situate dincolo de resursele terapeutice chirurgicale sau fara raspuns favorabil la chimio- si/sau radioterapie, precum si pentru pacientii care refuza operatia sau tratamentul conventional.
     Pe lānga efectul antitumoral si imunomodulator, Isorel-ul are si alte efecte benefice pentru bolnavul canceros:
     -īmbunatateste apetitul si somnul;
     -scade intensitatea durerilor, reducānd necesarul de antialgice;
     -amelioreaza starea generala.
     Tratamentul pregatitor de 10 zile si terapia prin perfuzie cu Isorel sunt prezentate īn tabelele I si II.

     Tabelul I

Ziua 110 g acid ascorbic īn 250 ml NaCl 0,9%1 fiola Rhodizonsaure, 1 fiola Mucokehl D5+, 1 fiola Citrokehl
Ziua 210 fiole seleniu īn 250 ml NaCl 0,9%1 fiola Carbonylgruppen, 1 fiola Parabenzochinon, 1 fiola Nigersan
Ziua 310 g acid ascorbic īn 250 ml NaCl 0,9%1 fiola Rhodizonsaure, 1 fiola Mucokehl D5+, 1 fiola Citrokehl
Ziua 410 fiole seleniu īn 250 ml NaCl 0,9%1 fiola Carbonylgruppen, 1 fiola Parabenzochinon, 1 fiola Nigersan
Ziua 510 g acid ascorbic īn 250 ml NaCl 0,9%1 fiola Rhodizonsaure, 1 fiola Mucokehl D5+, 1 fiola Citrokehl
Ziua 610 fiole seleniu īn 250 ml NaCl 0,9%1 fiola Carbonylgruppen, 1 fiola Parabenzochinon, 1 fiola Nigersan
Ziua 710 g acid ascorbic īn 250 ml NaCl 0,9%1 fiola Rhodizonsaure, 1 fiola Mucokehl D5+, 1 fiola Citrokehl
Ziua 810 fiole seleniu īn 250 ml NaCl 0,9%1 fiola Carbonylgruppen, 1 fiola Parabenzochinon, 1 fiola Nigersan
Ziua 910 g acid ascorbic īn 250 ml NaCl 0,9%1 fiola Rhodizonsaure, 1 fiola Mucokehl D5+, 1 fiola Citrokehl
Ziua 1010 fiole seleniu īn 250 ml NaCl 0,9%1 fiola Carbonylgruppen, 1 fiola Parabenzochinon, 1 fiola Nigersan

    Administrare subcutanata.
    Se recomanda īnceperea tratamentului prin testarea unei eventuale hipersensibilitati, administrānd dilutii succesive de Isorel de 1,6,12,24 respectiv 36 mg/ml, sau dilutii succesive de 0,1-0,9 ml de Isorel A 60mg/ml īn 1 ml solutie izotonica de NaCl.
    Uzual se administreaza 1-3 fiole de Isorel A 60 mg/ml zilnic sau 3-9 fiole Isorel A 60 mg/ml pe saptamāna, la indicatia medicului (stadiul I/II).
    Doua zilnica maxima este de 5 fiole de Isorel a 60 mg/ml.
    Pentru prevenirea recidivelor si a metastazelor dupa tratamentul chirurgical si radioterapie se pot administra 9-12 fiole Isorel A 60 mg/ml saptamānal (stadiul III/IV).
    Īn tratamentul starilor precanceroase se recomanda administrarea de 3 ori pe saptamāna a 1 fiola de Isorel A 60 mg/ml.

     Tabelul II – Tratamentul cu Isorel īn perfuzie i.v.

LuniMartiMiercuriJoiVineriSambataDuminica
Saptamana 12-4-6--
Saptamana 28-10-12--
Saptamana 314-16-18--
Saptamana 420-18-16--
Saptamana 514-12-10--
Saptamana 612-6-6--
Saptamana 718-20-18--

    Fiolele se administreaza īn 250 ml 0,9% NaCl, pe parcursul a 90-120 de minute.
    Ciclul se continua pāna cānd stabilizarea este atinsa.

    Pentru prevenirea recidivelor si a metastazelor dupa tratamentul chirurgical si radioterapie se pot administra 9-12 fiole Isorel A 60 mg/ml saptamānal (stadiul III/IV). Īn tratamentul starilor precanceroase se recomanda administrarea de 3 ori pe saptamāna a 1 fiola de Isorel A 60 mg/ml.

    Īn Clinica Chirurgicala II din Tārgu-Mures au fost tratati cu Isorel īn ultimii 6 ani un numar de 312 bolnavi de cancer cu diverse localizari, operati si rezecati cu intentie de radicalitate. Toti bolnavii au avut confirmare histopatologica. Unii dintre acesti bolnavi au urmat diete alimentare naturiste, tratamente cu ceaiuri. Nu am contraindicat niciodata utilizarea unor posibilitati oferite de medicina alternativa si nu am interzis efectuarea unor tratamente oncologice clasice adjuvante de tipul cobaltoterapiei sau chimioterapiei. De nu,putem prezenta o statistica corecta:
    -unii bolnavi au urmat tratament chirurgical + Isorel + diete naturiste
    -unii bolnavi au urmat tratament chirurgical + Isorel
    -unii bolnavi au urmat tratament chirurgical + Isorel + tratament homeopatic
    -unii bolnavi au urmat tratament chirurgical + tratament oncologic (chimioterapie, cobaltoterapie) + Isorel dupa terminarea tratamentului oncologic.
    Din aceste motive nu putem atribui supravietuirile īndelungate ale unor bolnavi numai tratamentului cu Isorel. Ceea ce am observat īnsa la marea majoritate a acestor bolnavi a fost o stare biologica generala nesperat de buna si o rezistenta la infectiile intercurente (epidemiile de gripa), mult superioara celei a anturajului īn care traiesc, pe care familia a observat-o.

        Compozitie
    O fiola de 1 ml contine extract apos de Viscum album ssp. Abietis, planta tota 991.54 mg in solutie izotonica de NaCl.

        Forma farmaceutica
    Solutie injectabila pentru uz subcutanat, intramuscular, sau intravenos.

        Indicatii terapeutice
    Terapie complementara la chimioterapia si radioterapia tumorilor maligne, pentru prevenirea recidivelor post- operatorii si post-radioterapie si pentru profilaxia starilor precanceroase.Imunomodulare peri-operatorie si deficiente imune latente.

        Doze si interval de administrare
    1-3 fiole / zi Isorel A 60 mg/ml, de trei ori pe saptamina (ex: luni, miercuri, vineri)-tumori in stadiul I/II
    Pentru prevenirea recidivelor si metastazelor dupa interventii chirurgicale si radioterapie, se administreaza zilnic 3-5 fiole Isorel A 60 mg/ml, de trei ori pe saptamina-tumori in stadiul III/IV.
    Pentru imunomodularea peri-operatorie durata tratamentului este: 2 saptamani inainte si doua saptamani dupa interventia chirurgicala. Doza este de 6 fiole Isorel A 60 mg/ml pe saptamana, fiind divizata in trei administrari pe saptamana

        Bibliografie
1. Institutul Gerson, P.O.Box 430, Bonita, California 9Z002, ISBN 0-88268-105-2
2. JAYASURYA A - Homeopatia clinica, Apimondia
3. BĀRZU I, CELAN E, ADRIAN T, SOLTUZ V - Distrugerea focarelor tumorale cu ajutorul curentului electric, Cancerul - oncologie comparata, vol.6, Institutul Oncologic Cluj - Facultatea de Medicina Veterinara Cluj-Napoca, 1981
4. HULDA CLARK - The Cure for All Diseases, New Century Press, 2232 Verus St, Suite D, San Diego, California 92154, ISBN 1-890035-01-7
5. POEHLMANN KH - Cancerul si tratamentul sau biologic - Conferinta Internationala de Asistenta Holistica a Sanatatii din Pune / India, Deerghayu International, Vol. XII-3, nr. 47, Iulie-Septembrie 1996
6. JURIN M, ZARKOVIC N, HRZENJAK M, ILIC Z - Antitumoral and Immunomodulatory Effects of the Viscum Album L. Preparation Isorel, Oncology, 50: 393-8, 1993
7. SURCEL D, ROTARU O, ANCA Y, RAMBOIU S, OLINESCU R, CHEREJI I - The Effect of Isorel on Lung Cellular Response in Experimental Exposure to Azbestos, 2nd International Congress on Lung Cancer, Crete, Greece, November 9-13, 1996
8. WOLF P - Misletoe Infusion Therapy for the Treatment of Tumors, Natura Med. 4(12):720-4, 1989

Pagina realizata dupa prezentarea la a 16-a Conferinta Nationala de Homeopatie de Prof. Dr. Botianu Alexandru, Dr. Alexandrina Ionita, U.M.F. Tārgu-Mures